Waarom Lamsvleesspecialist
Bauke Bossink is letterlijk door de wol geverfd;
opgegroeid tussen de schapen op de ouderlijke boerderij, waarna hij
professionele ervaringen en kennis heeft hij opgedaan in Australië en Nieuw
Zeeland en tenslotte zijn studie aan de Agrarische Hogeschool te Dronten met
als afstudeerscriptie “Kansverkenning binnen de lamsvleesketen; van
fokmateriaal tot consument”
Na zijn studie heeft Bauke Bossink zich professioneel
toegelegd op het duurzaam en het zo natuurlijk mogelijk houden van schapen en
de vermarkting/verwaarden van het lamsvlees van eigen bedrijf.
“Met lamsvlees moet je niet knutselen”
Als klein jongetje was ik al gek van
schapen. Mijn vader had ze, en dan kwamen er al wel eens moederloze lammeren
die ik kreeg en moest verzorgen. Ik wist al gauw dat ik boer wilde worden, en
verder wou gaan met schapen. Maar ik wilde het wel anders doen dan de
traditionele schapenhouders. Ik wilde er iets extra’s mee doen.
Ik ben naar Nieuw-Zeeland en Australie geweest om veel meer dingen te leren dan de standaard kennis in Nederland die de meeste schapenhouders traditioneel toepassen. Ik heb stage gelopen op een grote schapenboerderij met 550 ha grond waar natuurbeheer op de eerste plek staat en dat je de natuur met respect moet behandelen. Het leren werken met honden. En hoe slachthuizen bepaalde sneden van het karkas en marketing toepassen om lamsvlees te vermarkten.
Op de boerderij in Twente wil ik het graag regionaal en kleinschalig houden. Ik werk puur natuur. De lammeren worden geboren en blijven gewoon bij hun moeder. Lekker in de wei, weer of geen weer. De vacht houd tenslotte de schapen lekker warm. Pas bij een pak sneeuw haal ik ze binnen, omdat ze dan geen gras meer in de wei kunnen vinden. Je moet de natuur de natuur laten. Ik help ook niet bij het dekken, laat gewoon de ram erbij. Lukt het niet, jammer. Ook bij de geboorte hebben ze bijna nooit hulp nodig. Gezonde dieren kunnen dat zelf. Lekker de schapen veel ruimte geven,
Sommige lammeren zijn na vier maanden al op slachtgewicht, tussen de 18 en 22 kilo. Daar hoef ik ze niet voor op de weegschaal te zetten, dat zie ik op het oog wel. Vooral lentelammeren groeien sneller. Er zit dan veel voeding in het sappige gras, en als je dan een eenling hebt dan is al het melk voor dat ene lam. Met een herfstlam van een meerling kan het wel een maand of tien duren. Nou en? Mooi laten lopen, komt vanzelf.